21.10.21

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, αναλαμβάνει την εξυγίανση και αναβάθμιση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ελλάδα

Στα πλαίσια της Επιχειρησιακής Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των Μ.Κ.Ο.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, αναλαμβάνει την εξυγίανση και αναβάθμιση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και υψηλού επαγγελματικού επιπέδου περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες μια σπουδαία συγκέντρωση συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και της Εθελοντικής Οργάνωσης, Διασωστικό Σώμα Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ». Το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κύριο Αναστάσιο Γερασιμάτο και τον Σύμβουλο Εξωστρέφειας και Ανάπτυξης κύριο Δημήτριο Λιότσιο, μέλος και επιχειρησιακό στέλεχος του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. Το Διασωστικό Σώμα Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ» εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κύριο Χρήστο Παπαθανασόπουλο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στην συνάντηση που διήρκησε 3 ώρες, παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τις εργασίες και 15 Εθελοντές του Διασωστικού Σώματος Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ». Επιπλέον, είχαν προσκληθεί και παρευρίσκονταν, οι κ.κ. Στυλιανός Πολίτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπροστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Γαλατακίου και Μιχαήλ Κλέττας, Πρόεδρος της Οργάνωσης Εθελοντών του Δήμου Σολυγείας. Σκοπός της συγκεκριμένης συγκέντρωσης ήταν η διερεύνηση πλαισίου συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη του Διασωστικού Σώματος Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ» είτε αυτόνομα είτε με συμπράξεις ομοειδών εθελοντικών σχημάτων.

 

 


Ο κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, με 40ετή διεθνή εμπειρία στον χώρο του εθελοντισμού, των καταστροφών και των επιχειρήσεων, ανέλυσε την λειτουργία του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., του μεγαλύτερου ιδιωτικού οργανισμού εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα και στην Κύπρο στην διαχείριση κρίσεων και στην αντιμετώπιση καταστροφών και ανέπτυξε τις καινοτόμες υπηρεσίες του που ωφελούν πολίτες, οργανισμούς, Μ.Κ.Ο., κοινωνίες και κυβερνήσεις. Εξήρε την προσφορά και την συμβολή του Διασωστικού Σώματος Κορίνθου "ΠΗΓΑΣΟΣ" στην πυρασφάλεια και πυροσβεση στο νομό Κορινθίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στην πολύχρονη και ανεκτίμητης αξίας ανθρωπιστική δράση του Προέδρου της εθελοντικής οργάνωσης, κυρίου Χρήστου Παπαθανασόπουλου, χαρακτηρίζοντάς την μαχητική και αποτελεσματική. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για την συνεργασία των δύο ανδρών σε ποικίλες εκπαιδεύσεις και συνέδρια.

Στην συνέχεια ανέπτυξε το μοντέλο που εφαρμόζεται διεθνώς στις Μ.Κ.Ο. οι οποίες δεν έχουν πόρους επιβίωσης ή δεν έχουν προοπτική επιβίωσης, λόγω συνθηκών, λόγω κακοδιαχείρισης, λόγω ανωτέρας βίας. Εξήγησε ότι οι μικρές ομάδες, συνήθως είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας, έχουν πολύ περιορισμένο ρόλο, παρουσιάζουν πρόωρη κόπωση και απογοήτευση των μελών τους, εφόσον εξαντλούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι ελάχιστοι που υπάρχουν σε καθημερινές δραστηριότητες, πολλές φορές άνευ ωφελιμότητας και αδικαιολόγητα, δεν έχουν επιχειρησιακή ακτίνα δράσης, ούτε οργανόγραμμα λειτουργίας, ούτε ακολουθούν κάποιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης, ούτε έχουν διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, στερούνται στρατηγικής, οράματος και στόχων. Ανέλυσε τα οικονομικά μοντέλα που πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους τα διοικητικά συμβούλια των Μ.Κ.Ο. πριν από κάθε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, επισήμανε ότι τα στελέχη των διοικητικών συμβουλίων των Μ.Κ.Ο. πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν από επιχειρηματικότητα για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν και αναπτύξουν μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Διότι οι Μ.Κ.Ο. είναι μορφή εταιρείας. Συμβούλεψε τα προεδρεία των Μ.Κ.Ο. να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους Εθελοντές τους, να τους σέβονται περισσότερο, να τους υπολογίζουν και να τους συμβουλεύονται ακόμα και στην λήψη σπουδαίων αποφάσεων της εθελοντικής οργάνωσης.

Στην συνέχεια ο κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους τρεις Προέδρους Εθελοντικών Οργανώσεων να προχωρήσουν σε συγχώνευση των ομάδων τους και συνένωση των πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών, φυσικών, τεχνικών, άυλων, κλπ) ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ενδυναμωμένο επιχειρησιακό σχήμα εθελοντών πολιτικής προστασίας του νομού Κορινθίας, με στιβαρή οντότητα και εθνικής εμβέλειας επιχειρησιακή ικανότητα και δράση. Μαζί τους να ζητήσουν να ενταχθούν και οι υπόλοιπες οκτώ εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νομού. Εξήγησε ότι, το φαινόμενο, σε έναν μικρό Δήμο να υπάρχουν 3 ή 4 μικρές εθελοντικές ομάδες, με ίδιο αντικείμενο δράσης, με λίγους Εθελοντές η κάθε ομάδα, λίγα μέσα, λίγο εξοπλισμό, λίγα χρήματα και να λειτουργούν ταυτόχρονα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, όπως συνήθως συμβαίνει, αυτό είναι αναποτελεσματικό και αιμορραγεί οικονομικά την κάθε μικρή ομάδα και τα μέλη της. Βρισκόμαστε στην εποχή της ενοποίησης πόρων, της συγχώνευσης νομικών οντοτήτων, της συνένωσης ιδεών, προσπαθειών, εργασιών, ερευνητικών προγραμμάτων. Βρισκόμαστε στην εποχή των υψηλών απαιτήσεων, της τεχνολογίας αιχμής, της αστραπιαίας ταχύτητας διάδοσης της πληροφορίας, της αύξησης των καταστροφών, της αύξησης των επιπτώσεων των καταστροφών, των διεθνών κρίσεων, των διεθνών απειλών. Η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους απαιτούν μεγάλες δυνάμεις, καθ’ όλα έτοιμες με γρήγορα αντανακλαστικά.

Ο κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος εξήγησε ότι σε όλο τον κόσμο ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Είναι αδιανόητη η μη ύπαρξη εθελοντών στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικής προστασίας. Οι εθελοντές τυγχάνουν της ίδιας προσοχής με τις εντεταλμένες κρατικές υπηρεσίες. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει ο εθελοντισμός και οι εθελοντές να έχουν υψηλό επίπεδο στην εκπαίδευση, στην οργάνωση, στην κινητοποίηση, στην επέμβαση και στην αντιμετώπιση. Διαφορετικά δεν μπορούν να απαιτούν από την πολιτεία αναγνώριση και ίση μεταχείριση όταν λειτουργούν επιπόλαια ή υπολειτουργούν ή λειτουργούν σε περιβάλλον διαφθοράς. 

 

Όλοι οι Εθελοντές είναι ίσοι μεταξύ τους, 

αλλά όλοι οι Εθελοντές δεν αξίζουν το ίδιο, 

 

ανέφερε και ανέλυσε ο κύριος Αναστάσιος Γερασιμάτος, δίνοντας την αφορμή για ενημέρωση στην ανάπτυξη των κριτηρίων που ισχύουν όταν μια Μ.Κ.Ο. αξιολογείται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών. Εμείς, ανέφερε, ως ανεξάρτητος και ουδέτερος ιδιωτικός οργανισμός, τηρούμε τα διεθνή πρότυπα και βοηθούμε με κάθε τρόπο κάθε εθελοντική οργάνωση πολιτικής προστασίας να εξυγιανθεί, στερεωθεί, αναπτυχθεί και καταστεί μακροχρόνια βιώσιμη. Επιπλέον, ενημέρωσε για την εκπαιδευτική πολιτική και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., τονίζοντας την σειρά πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξειδίκευσης που θα προκηρυχθούν στην δασοπυρόσβεση και στην πυροπροστασία στο αστικό περιβάλλον.

Ο Σύμβουλος εξωστρέφειας και ανάπτυξης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. κύριος Δημήτριος Λιότσιος αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που προκύπτουν από τα μεγάλα και ταυτόχρονα υγιή σχήματα εθελοντισμού, τόσο για την ίδια την εθελοντική οργάνωση ως οντότητα και ως φυσικά πρόσωπα - μέλη όσο και για την κοινωνία και τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας άμεσης επέμβασης. Εξήγησε ότι η συγχώνευση εθελοντικών οργανώσεων και η συνένωση δυνάμεων και πόρων, δεν περιορίζουν ούτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ούτε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθε, ούτε το δικαίωμα στο επιχειρείν κανενός. Αντίθετα, προάγεται η επιχειρηματικότητα, ο εθελοντισμός, η εξωστρέφεια, οι εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, η ανάπτυξη, η ανταπόκριση, η βοήθεια στους πληγέντες. Απόψεις για την λειτουργία και την υπερπήδηση των εμποδίων εξέφρασαν και οι 3 Προέδροι, κ.κ. Χρήστος Παπαθανασόπουλος (Διασωστικό Σώμα Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ»), Στυλιανός Πολίτης(Σύλλογος Εθελοντών Δασοπροστασίας Δημοτικής Κοινότητας Γαλατακίου) και Μιχαήλ Κλέττας (Οργάνωση Εθελοντών Δήμου Σολυγείας).

Η συνάντηση συνεργασίας ολοκληρώθηκε με επιθεώρηση από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.Κ.Α των νέων εγκαταστάσεων του Διασωστικού Σώματος Κορίνθου «ΠΗΓΑΣΟΣ» όπου το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, προτίθεται να θέσει άμεσα σε αναπτυξιακή τροχιά και να καθιερώσει ως εκπαιδευτικό κέντρο στο νομό Κορινθίας για την δασοπυρόσβεση και την διάσωση.

 

Με το κύρος και την αξιοπιστία του

Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

 

Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ