20.06.23

Οι Ελάχιστες Προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη επιχείρηση ΕΡΕΥΝΑΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Γίνε Εθελοντής Διασώστης επαγγελματικού επιπέδου
Οι Ελάχιστες Προϋποθέσεις  για μια επιτυχημένη επιχείρηση ΕΡΕΥΝΑΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ

The Minimum Requirements for a successful SEARCH and RESCUE operation

 

Γίνε Εθελοντής Διασώστης επαγγελματικού επιπέδου
Become a Volunteer Rescuer on a professional level

 

Όταν χτυπά η καταστροφή, η κινητοποίηση είναι άμεση. Η από καιρό έτοιμη Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης ενεργοποιείται για να εκτελέσει την αποστολή της. Η καλή εσωτερική οργάνωση και λειτουργία, ο σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός, η έγκαιρη προετοιμασία και επικοινωνία, η επάρκεια δυνάμεων και πόρων και το υψηλό επαγγελματικό φρόνημα των στελεχών, αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία της ανταπόκρισης στην έκτακτη ανάγκη με αποτελεσματικότητα. Γιατί το αιφνίδιο γεγονός, δεν έχει ούτε τόπο, ούτε χρόνο, ούτε χρώμα, ούτε γλώσσα. Το αιφνίδιο γεγονός δεν έχει ούτε μέγεθος, ούτε διάρκεια. Η διαρκής ετοιμότητα των Ομάδων Διάσωσης, αποδεδειγμένα επιτυγχάνει την αποτελεσματικότητα στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Το ίδιο το συμβάν από την φύση του και οι εμπλεκόμενοι σε αυτό που χρήζουν βοηθείας, αναμένουν ότι οι δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και όχι σύμφωνα με τις ατομικές τους δυνατότητες. Δηλαδή, ο τραυματίας εγκλωβισμένος σε ένα τροχαίο συμβάν ή ο τραυματίας παγιδευμένος στα ερείπια μιας δομικής κατάρρευσης, αναμένουν ότι οι αρωγοί (επαγγελματίες και εθελοντές) θα επιχειρήσουν την απελευθέρωσή τους (απεγκλωβισμό) και αντιμετώπιση των κακώσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες δυνατότητες της επιστήμης και του επαγγελματικού κλάδου. Ακριβώς όπως, όταν αρρωσταίνει κάποιος, πηγαίνει στον καλύτερο που θεωρεί γιατρό και αναμένει να λάβει την κατάλληλη θεραπεία σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης. Έτσι ακριβώς ισχύει και στην διάσωση. Επιπλέον ο ιατρός, είτε εργάζεται με έμμισθη σχέση, είτε με άμισθη σχέση, προσφέρει της ίδιας ποιότητας υπηρεσίες στους ασθενείς που τον επισκέπτονται. Και ο διασώστης, είτε είναι αμειβόμενος επαγγελματίας, είτε είναι άμισθος εθελοντής, οφείλει να επιχειρεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση.

Εάν, ΕΣΥ ο αναγνώστης, είχες εμπλακεί σε ένα τροχαίο συμβάν και είχες εγκλωβιστεί, θα αποδεχόσουν την βοήθεια μιας Ομάδας Διασωστών που δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να σε βοηθήσουν / απεγκλωβίσουν ή θα αποδεχόσουν την βοήθειας μιας Ομάδας Διασωστών που έχει και τις κατάλληλες γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό; Στην πρώτη περίπτωση, η προχειρότητα και ο αυτοσχεδιασμός λειτουργούν εις βάρος της κατάστασης και των κακώσεων. Στην δεύτερη περίπτωση η μεθοδολογία και ο επαγγελματισμός λειτουργούν, προς όφελος της κατάστασης και των κακώσεων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους λειτουργούς Πολιτικής Προστασίας (επαγγελματίες και εθελοντές) να αποκτήσουν σύγχρονη και εξειδικευμένη γνώση και να χτίσουν προσωπικότητα λειτουργού υψηλών επαγγελματικών προτύπων στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης. Το Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, με τίτλο : «Οι Ελάχιστες Προϋποθέσεις για μια Επιτυχημένη Επιχείρηση ΕΡΕΥΝΑΣ και ΔΙΑΣΩΣΗΣ», διάρκειας 7,5 ωρών, αποτελεί βασική ενότητα της γενικής εκπαίδευσης που πρέπει να λαμβάνει κάθε ένας Επαγγελματίας ή Εθελοντής Διασώστης. Αποτελεί δε, αυτόνομη ενότητα του Πιστοποιημένου Προγράμματος Εξειδίκευσης "Προετοιμασία Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης".

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί επαγγελματίες και εθελοντές της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της ασφάλειας, της άμυνας, της ψυχολογίας, της ναυαγοσωστικής, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών σωμάτων, της συνοριοφυλακής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των περιφερειακών ενοτήτων, στελέχη των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των υπηρεσιών υγειονομικών διακομιδών, στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων, κ.α.

Συνδιοργάνωση : Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών “Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.„ και Εθελοντική Ομάδα Έρευνας, Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου “ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ„
Διάρκεια εκπαίδευσης : 7,5 ώρες
Γλώσσα Επιμόρφωσης : Ελληνική
Μέθοδος εκπαίδευσης : Εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση
Χρονικό διάστημα υλοποίησης : Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 και Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023.
Κόστος συμμετοχής 7,5 €
Δηλώσεις Συμμετοχής : edu@hellenicinstitute.gr ή / και diasostesrodou.edu@gmail.com (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλέφωνο επικοινωνίας, πόλη, αποδεικτικό καταβολής κόστους συμμετοχής)
Αποδεικτικό Επιμόρφωσης : Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης «Προετοιμασία Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης – Επίπεδο 1»
Ζήτησε πληροφορίες στο info@hellenicinstitute.gr ή / και στο diasostesrodou@gmail.com
Καταβολή κόστους συμμετοχής :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : IBAN:GR93 0110 8170 0000 8170 0691 751
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : IBAN:GR88 0172 5040 0055 0409 9723 234
EUROBANK : IBAN:GR82 0260 0150 0007 7020 1310 906

Το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και οι Βοηθητικές Σημειώσεις του προγράμματος θα αποσταλούν μόνον στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν / συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα.

Διδάσκει :
Αναστάσιος ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ (CMCS)
Crisis Management Certified Specialist, Certified Disaster Manager, Certified Early Warning Mentor / Athens Chamber of Tradesmen, former Deputy Director of the Hellenic Red Cross and Head of Training Department, Certified Instructor of Trainers for Disaster Management, Member of International Crisis Management Association, Member of International Association of Professionals in Humanitarian Assistance and Protection, H.C.D.M.I. Managing Director, Author.

 

Κάνε την εγγραφή σου σήμερα.



Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
και της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας, Διάσωσης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου