28.11.22

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σχολικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας ● Προσωπική Ασφάλεια και Πρόληψη Τραυματισμών στα Σχολεία
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σχολικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας ● Προσωπική Ασφάλεια και Πρόληψη Τραυματισμών στα Σχολεία.


Δυο σπουδαίες εκπαιδευτικές δράσεις, ανοικτές για την ελληνική κοινωνία, υλοποιούνται άμεσα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, σε συνεργασία με εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς του κράτους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων «HOMELAND SECURITY / ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» που αφορούν αποκλειστικά τους μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Πηγή Φωτογραφίας : https://www.hellenicinstitute.gr

Ειδικότερα, την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιείται Εκπαιδευτική Εσπερίδα στην Μάνδρα Αττικής με θέμα «Εσωτερική Ασφάλεια - Σχολικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης και Ασφάλειας». Η εσπερίδα συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας και τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας. Η Εκπαιδευτικός κυρία ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΕ 70 Δ/ΛΩΝ), Δασκάλα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας Αττικής, στο πλαίσιο της εκπόνησης της Ατομικής Εργασίας Αξιολόγησης κατά την φοίτησή της στο Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. στο ομότιτλο πρόγραμμα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας Αττικής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος εκπαίδευσης και εναρμονισμένο στις απαιτήσεις των κατευθυντήριων οδηγιών του Ο.Α.Σ.Π. Η κυρία Γεωργία ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ υπό την καθοδήγηση του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. προχώρησε σε εκτίμηση επικινδυνότητας και στην εκπόνηση Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης. Όταν ολοκληρώθηκε το σχέδιο και αποτυπώθηκαν οι επικινδυνότητες, κινητοποίησε τους τοπικούς φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες, ώστε να αντιμετωπισθούν σοβαρότατα ζήτημα κατά προτεραιότητα επικινδυνοτήτων για την ασφάλεια των μικρών μαθητών, των διδασκόντων και του διοικητικού προσωπικού. Μια διαδικασία η όποια βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην προγραμματισμένη Εκπαιδευτική Εσπερίδα της 28ης Νοεμβρίου 2022, στην παρουσίαση της κυρίας Γεωργίας ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ αποτυπώνεται το πριν και το μετά της ομπρέλας ασφάλειας της σχολικής μονάδας (1ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας Αττικής), αναδεικνύεται η δύναμη και η ωφελιμότητα της πρωτοβουλίας μιας λειτουργού της δημόσιας εκπαίδευσης που ξεφεύγει από την καθιερωμένη τυπική διαδικασία και παραδίδει προς υλοποίηση ένα επικαιροποιημένο – σύγχρονο, μα πάνω απ’ όλα ρεαλιστικό Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης Σχολικής Μονάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ο.Α.Σ.Π. Την Εκπαιδευτική Εσπερίδα υποστηρίζουν ο κύριος Ευάγγελος Καλούδης, Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας, η κυρία Αικατερίνη Καλαρίδη, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, η κυρία Δήμητρα Κρίκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και ο κορυφαίος όμιλος ενέργειας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ». Ιδιαίτερη μνεία δίδεται στους Υποστηρικτικούς Συνεργάτες – Εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας, κύριο Χρήστο Παναγιώτου (ΠΕ 70 Δ/ΛΩΝ) και Εύη Παύλου (ΠΕ 70 Δ/ΛΩΝ), για την ουσιαστική συμμετοχή τους στην ολοκλήρωση της αποτύπωσης των επικινδυνοτήτων και της υλοποίησης της δράσεως αυτής.

  

Πηγή Φωτογραφίας : https://assets.telegraphindia.com/telegraph/4ad088e1-b4c9-443c-bed2-1dfb97be21ac.jpg

Επίσης, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιείται Επιμορφωτική Ημερίδα στην Σορωνή Ρόδου, με θέμα «Εσωτερική Ασφάλεια - Προσωπική Ασφάλεια και Πρόληψη Τραυματισμών στα Σχολεία». Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών και τον Σύλλογο Γυναικών Σορωνής, με πρωτοβουλία της κυρίας Ελένης Μουστουχά, Προέδρου του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίου Σουλά Ρόδου. Στην Επιμορφωτική Ημερίδα, ο Εισηγητής, κύριος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ Crisis Management Certified Specialist, θα αναφερθεί στην πρόληψη των τραυματισμών στα σχολεία, στην καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας στους μαθητές εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος και στην πρόληψη έναντι των καταστροφών, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας και στην ενδυνάμωση της αυτοοργάνωσης και αυτοπροστασίας των μικρών μαθητών. Η Επιμορφωτική Ημερίδα υποστηρίζεται από το Εγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. στην Ρόδο «ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ», από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σορωνής, κυρία Ελένη Θωμάτου και τις κυρίες Σμαράγδα Χατζησταμάτη, διευθύντρια Λυκείου Σορωνής και Αικατερίνη Δογιάμα, διευθύντρια Γυμνασίου Σορωνής. Και οι δυο εκπαιδευτικές εκδηλώσεις είναι ανοικτές για τους γονείς και κηδεμόνες, μαθητές και φοιτητές, πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τους όρους της διοργάνωσης.

 

 

Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ