22.02.22

ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων.

Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;
ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων.

1η Πανελλαδική Έρευνα Γνώσης
του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

από 20 Φεβρουαρίου 2022 έως 25 Μαρτίου 2022

με την υποστήριξη του διαδικτυακού περιοδικού για την πυρόσβεση και την διάσωση fire.gr


Ο εξωσκελετός, όπως υποδηλώνει και η ονομασία (διεθνώς, exoskeleton) είναι μια βιονική στολή που μπορεί να φορεθεί, στηρίζοντας το σώμα, είτε υποβοηθώντας τις βιολογικές ικανότητες ενός ανθρώπου, είτε καθιστώντας λειτουργικές κάποιες κινήσεις που έχουν βλαφθεί ή καταστραφεί από πάθηση ή τραυματισμό. Οι εξωσκελετοί που χρησιμοποιούνται στην ιατρική συνδυάζουν βιονικό δομικό σχεδιασμό και αλγορίθμους ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης. Ο αλγόριθμος της τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη και του παρέχει σε πραγματικό χρόνο την μέγιστη δυνατή στρατηγική βοήθειας, καθιστώντας τον σε μεγάλο βαθμό αυτόνομο και αυτάρκη. Οι εξωσκελετοί ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που διαβάζουν και εκμεταλλεύονται τις νευρολογικές μας αντιδράσεις, όσο αδύναμες και αν είναι. Οι εξωσκελετοί σήμερα και στο άμεσο μέλλον (σε βάθος 10ετίας) θα είναι απαραίτητοι σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νωτιαία μυϊκή ατροφία, αρθρίτιδα, νόσο του Parkinson, ακρωτηριασμούς, κ.α. και θα καθιστούν τους έως σήμερα κατάκοιτους, ενεργούς και δραστήριους και παραγωγικούς.

 

πηγή φωτογραφίας : https://tectales.com/media/story_section_image/1795/img-01-the-ohio-state-university-exoskeltons.jpg

Η ευφυής καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία αναπτύσσονται ραγδαία με μη προβλέψιμο τρόπο. Ο άνθρωπος ανέκαθεν βελτίωνε τις συνθήκες και το περιβάλλον λειτουργίας του, ξεκινώντας από τον ίδιο ως οργανισμό και φθάνοντας στις υποδομές μέσα στις οποίες κινείται και λειτουργεί και στα συστήματα μέσα από τα οποία αλληλεπιδρά. Με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, δημιούργησε για τον ίδιο και το περιβάλλον του, επιτεύγματα που του επιτρέπουν την ευημερία και την μακροβιότητα. Τα γυαλιά οράσεως αποτελούν μια από τις πρώτες βελτιώσεις του εαυτού μας φθάνοντας στον τεχνητό καρδιακό βηματοδότη και συνεχίζοντας με τα τεχνητά μέλη και όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Αλλά σήμερα, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα : πόσο είναι θεμιτό και ηθικό να παρεμβαίνει η επιστήμη σε υγιείς οργανισμούς, μόνο και μόνο για να αναβαθμίζει τις λειτουργίες τους, προς όφελος κυρίως της κερδοσκοπίας; Η συνεργασία της νευροεπιστήμης, της ρομποτικής και της μηχανικής μας έφεραν μεταξύ άλλων επιτευγμάτων τους και τον εξωσκελετό. Οι εξωσκελετοί βρίσκονται σε τροχιά άκρατης εξέλιξης τεχνολογικά και αντίστοιχα, ραγδαίας ανάπτυξης και εφαρμογής σε πολλά πεδία επαγγελματικά και επιστημονικά. Ο τομέας της υγείας είναι ο δεύτερος παγκοσμίως, μετά τον τομέα της άμυνας, όπου η χρησιμότητά τους φέρει επανάσταση σε ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αδύνατο ή περιορισμένο. Στον τομέα της άμυνας, διαφαίνεται η αλλαγή στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ήδη είναι ορατή με εξαιρετικά αποτελέσματα και η εφαρμογή τους στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση από μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις. Η παρούσα 10ετία, 2020 – 2030, φέρνει την χρήση απόλυτα εξατομικευμένων και έξυπνων εξωσκελετικών μοντέλων στην καθημερινότητά μας, σε προσιτό κόστος.

Όμως η χρήση των εξωσκελετών δεν περιορίζεται στην άμυνα και στην υγεία και δεν σταματά εκεί. Και ούτε μπορεί να σταματήσει. Πολλές βιομηχανίες σήμερα, χρησιμοποιούν εξωσκελετούς σε υγιείς εργαζόμενους, προκειμένου να αυξήσουν την μυϊκή τους δύναμη και αντοχή και να παράγουν ακόμα περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο, με ακόμα χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν χρησιμοποιούν τόσα πολλά ανυψωτικά μηχανήματα για την μεταφορά βαριών αντικειμένων (κλαρκ), αλλά τους εργαζόμενούς τους, φορώντας τους ρομποτικούς εξωσκελετούς, οι οποίοι μετακινούν το ίδιο βάρος δίχως να κουράζονται, δίχως να σταματούν και δίχως να απαιτούν 2ο ή 3ο άτομο ως υποστήριξη. Εδώ λοιπόν εγείρονται κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα, ηθικά, νομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, που καλούμαστε να απαντήσουμε και να επιλύσουμε, ώστε η αυριανή ευρεία χρήση των εξωσκελετικών συστημάτων να παραμείνει ωφέλιμη για την ανθρωπότητα. Σε αυτή την προσπάθεια επίλυσης ή χάραξης κοινής στρατηγικής πρόληψης κατάχρησης των εξωσκελετών, σκεφθήκαμε να ζητήσουμε την βοήθεια της ελληνικής κοινωνίας σε εθελοντικό πλαίσιο, δίχως πίεση ή δέσμευση ή υποδείξεις.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, δημιούργησε την 1η πανελλαδική έρευνα γνώσης, όπου τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την συμπλήρωση του σχεδιαζόμενου ερωτηματολογίου, θα αναπτυχθούν σε εξειδικευμένο άρθρο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο και θα υποβληθούν στις εταιρείες που πρωτοστατούν στον πλανήτη στην ανάπτυξη εξωσκελετικών συστημάτων και στους διεθνείς οργανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

 


πηγή φωτογραφίας : https://d.ibtimes.co.uk/en/full/1447256/panasonic-assist-suit-awn-03-exoskeleton-suit.jpg

Αγαπητοί Αναγνώστες, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Ελλάδος και της Κύπρου, που επιθυμεί αβίαστα να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου αύριο, να συμπληρώσει εάν το επιθυμεί, το επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο και να το αποστείλει στην Επιτροπή του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. που έχει συσταθεί για την έρευνα αυτή. Η αυθόρμητη και οικειοθελής συμμετοχή σας στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα μας κάνει όλους πολύ πιο ασφαλείς. Και σε αυτό, θα έχετε συμβάλει κι Εσείς προσωπικά. Παράλληλα, θα μας βοηθήσετε όλους να κατανοήσουμε τα όρια του περιβάλλοντος λειτουργίας των εξωσκελετικών συστημάτων και θα μας δείξετε τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, σε χάραξη υπεύθυνης πολιτικής για την νομική και νομοθετική προετοιμασία και αντιμετώπιση.

Συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο και αποστέλλοντάς το μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@hellenicinstitute.gr) στο Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, Βεβαίωση Συμμετοχής στην Πανελλαδική Έρευνα Γνώσης «ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων. Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;». Όταν η έρευνα ολοκληρωθεί και εφόσον συμφωνείτε, το όνομά σας θα αναρτηθεί μόνιμα, μαζί με όλων όσων θα λάβουν μέρος, στην επίσημη διαδικτυακή οικοσελίδα του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.Κ.Α (www.hellenicinstitute.gr) στα πλαίσια ειδικής αναφοράς που θα γίνει για την πανελλαδική έρευνας γνώσης. Τα προσωπικά σας στοιχεία (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επάγγελμα) δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν σε κανέναν τρίτο εκτός της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. και της Επιτροπής που έχει συσταθεί για την έρευνα αυτή, οι οποίοι δεσμεύονται με ισχυρό σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Δεν πρόκειται να δεχθείτε ενημερωτικά ή διαφημιστικά μηνύματα από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. Μπορεί όμως να επικοινωνήσει μαζί σας τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέλος της Επιτροπής, εάν κριθεί απαραίτητη η διευκρίνιση των απαντήσεών σας. Αντίστοιχα κι Εσείς μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. (info@hellenicinstitute.gr) για την παροχή επεξηγήσεων ή άλλης βοήθειας.

Ταυτότητα Έρευνας :
Τίτλος : Εξωσκελετός σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων. Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;
Αντικείμενο : Πανελλαδική έρευνα για τις γνώσεις των ενηλίκων στην χρήση των εξωσκελετικών μοντέλων και συστημάτων από μη υγιείς ανθρώπους για λόγους αποκατάστασης και από υγιείς ανθρώπους για λόγους πρόσθετης μυϊκής δύναμης και αντοχής.
Σκοπός : Δημιουργία εξειδικευμένου άρθρου και παρουσίασής του σε συνέδριο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Χάραξη υπεύθυνης πολιτικής για την νομική και νομοθετική προετοιμασία και αντιμετώπιση. Συνένωση δυνάμεων για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης εις βάρος της κοινωνίας των ανθρώπων.
Γεωγραφικό εύρος : Ελλάδα και Κύπρος
Φορέας υλοποίησης : Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
Χορηγός Επικοινωνίας και υποστήριξης : διαδικτυακό περιοδικό για την πυρόσβεση και την διάσωση fire.gr
Μεθοδολογία διεξαγωγής : Συμπλήρωση ερωτηματολογίου μέσω διαδικτύου
Αποστολή απαντήσεων : Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@hellenicinstitute.gr)
Γλώσσα διεξαγωγής : Ελληνική
Ιστότοπος διεξαγωγής : διαδικτυακό περιοδικό για την πυρόσβεση και την διάσωση fire.gr
Συμμετέχων πληθυσμός : από 18 έως 65 ετών
Χρονικός προσδιορισμός : από 20 Φεβρουαρίου 2022 έως 25 Μαρτίου 2022
Εκτιμώμενος χρόνος ενασχόλησης : 150 λεπτά
Αποδεικτικό συμμετοχής : Βεβαίωση Συμμετοχής στην 1η Πανελλαδική Έρευνα Γνώσης με τίτλο : «ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων. Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;»
Αξιολόγηση αποτελεσμάτων – έκδοση συμπερασμάτων : 5μελής Ανεξάρτητη Επιτροπή, αποτελούμενη από εγγεγραμμένα μέλη - επιχειρησιακά στελέχη του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.
Περιορισμός απαντήσεων : ΔΕΝ υπάρχει περιορισμός χαρακτήρων ή λέξεων στις απαντήσεις
Οικονομική επιβάρυνση συμμετεχόντων : ΔΕΝ υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες
Προωθητική ενέργεια προϊόντων και υπηρεσιών : ΔΕΝ υπάρχει προωθητική ενέργεια προϊόντων και υπηρεσιών
Δέσμευση συμμετεχόντων : ΔΕΝ υπάρχει οποιασδήποτε μορφής δέσμευση των συμμετεχόντων
Προϋποθέσεις συμμετοχής :
Ενήλικοι κάτοικοι Ελλάδας και Κύπρου ▪ Ταυτοποιημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ▪ Ταυτοποιημένο τηλέφωνο επικοινωνίας
Εξαιρέσεις συμμετοχής :
Εξαιρούνται της συμμετοχής τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι έμμισθοι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.
Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης :

  • Από 10 Φεβρουαρίου 2022 έως 20 Φεβρουαρίου 2022, έναρξη έργου και εκπόνηση πανελλαδικής έρευνας
  • Από 20 Φεβρουαρίου 2002 έως 25 Μαρτίου 2022, διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας
  • Από 25 Μαρτίου 2022 έως 30 Απριλίου 2022, αποστολή αποδεικτικών συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Από 30 Απριλίου 2022 έως 30 Αυγούστου 2022, ανάλυση αποτελεσμάτων πανελλαδικής έρευνας
  • Από 30 Αυγούστου 2022 έως 20 Οκτωβρίου 2022, δημοσίευση και αποστολή αποτελεσμάτων στους αποδέκτες


Πρόσθετοι όροι συμμετοχής :
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, δύναται να μεταβάλει οποιονδήποτε ή μερικώς ή συνολικά τους όρους συμμετοχής, π.χ. επιμήκυνση χρόνου διεξαγωγής, κλπ, εάν κριθεί απαραίτητο, προς όφελος της ομαλής και ασφαλούς διεξαγωγής της παρούσας δημόσιας έρευνας.

Επιτροπή Αξιολόγησης :
Η διεξαγωγή της Πανελλαδικής Έρευνας Γνώσης, η ταξινόμηση των απαντήσεων και η εκπόνηση συμπερασμάτων, έχουν ανατεθεί σε 5μελή Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, αποτελούμενη από καταξιωμένες προσωπικότητες με βαθιά γνώση και εμπειρία σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας, υγείας, δικαίου και τεχνολογίας. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποτελείται από τους :
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, M.Sc. Ergonomics - Occupational Physiology and Health – QoL, B.Sc Rehabilitation of Musculoskeletal Injuries and Diseases, Scientific Director of Security Management (CBRNE), Certified Coordinator Security and Critical Crisis Manager (HCDMI), Candidate for Certified Public Mass Gatherings Manager (HCDMI).
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ, Μέλος, Certified Search and Rescue Team Leader (HCDMI), Candidate for Certified Public Mass Gatherings Manager (HCDMI), Πρόεδρος της εθελοντικής διασωστικής οργάνωσης «Έλληνες Διασώστες».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΤΟΣ, Μέλος, Specialist in VIP Protection, Candidate for Certified First Responder (HCDMI).
ΣΑΡΡΑ ΚΩΣΤΑΛΑ, Μέλος, Operational Member (HCDMI), Διευθύντρια κλάδου πολιτικών και συστημάτων ασφάλειας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Μέλος, Διευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδος, Med. Διοίκηση και Management Εκπαιδευτικών Μονάδων, M.Sc. Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών, Certified Specialist in Preparation for Search and Rescue Operation (HCDMI), Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.

 

 

Αγαπητοί Αναγνώστες, εάν επιθυμείτε να καταπιαστείτε με αυτή την πανελλαδική έρευνα γνώσης, μεταβείτε μέσω τα παρακάτω συνδέσμου στην ιστοσελίδα fire.gr κατεβάστε το επισυναπτόμενο αρχείο στον υπολογιστή σας και με διάθεση αποκάλυψης της υπάρχουσας κατάστασης και της κατάστασης που διαμορφώνεται και έρχεται σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις γνώσεις σας και τις εμπειρίες σας, απαντήστε στο ερωτηματολόγιο. συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο. Δεν υποχρεούστε να συμμετέχετε και η ενασχόλησή σας είναι αποκλειστικά δική σας πρωτοβουλία. Εάν δεν έχετε τον χρόνο ή τις γνώσεις ή την διάθεση, μην καταπιαστείτε με την έρευνα γνώσης. Εάν όμως αποφασίσετε ότι θέλετε να συμμετέχετε, εμείς, ως Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών σας ευχαριστούμε ειλικρινά εκ των προτέρων για την συμβολή σας και τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετε. Για να απαντήσετε στις ερωτήσεις, χρησιμοποιείστε έγγραφο του word, δηλώνοντας εξ αρχής και χωρίς ορθογραφικά λάθη, το ονοματεπώνυμό σας, όνομα πατρός, επάγγελμα, πόλη, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επικοινωνίας. Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο που θα μας δηλώσετε, θα αποτυπωθεί επάνω στην Βεβαίωση Συμμετοχής που θα λάβετε και θα εμφανίζεται μόνιμα στην ιστοσελίδα του Ε.Ι.ΔΔΙ.Κ.ΚΑ. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (www.info@hellenicinstitute.gr) και θα λάβετε το συντομότερο δυνατόν, απάντησή μας.

Οι ερωτήσεις της έρευνας έχουν αναρτηθεί στο fire.gr : https://www.fire.gr/?p=206500

Ευχόμαστε καλή δημιουργική ενασχόληση. Εσείς και Εμείς διαμορφώνουμε το μέλλον μας. Διαμορφώνουμε το αύριο για εμάς, για τα παιδιά μας, για τα παιδιά των παιδιών μας. Μαζί, γινόμαστε πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικοί έναντι των κρίσεων και των καταστροφών.
Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος
      Γενικός Διευθυντής

 

Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ