ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Ανατρέπουν τα κοινωνικά δεδομένα. Αντιστέκονται στην μαζοποίηση. Χαίρονται να προσφέρουν. Δεν περιμένουν ανταπόδοση, δεν αποσκοπούν στο κέρδος, δεν αξιώνουν αναγνώριση, δεν επιζητούν δόξα, δεν νοιάζονται για το πώς θα τους χαρακτηρίσουν, δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, δεν προκαλούν, δεν κάνουν διάκριση, δεν αγανακτούν επειδή δεν αναγνωρίζονται, δεν διστάζουν να κινδυνεύσουν, δεν σταματούν να προσφέρουν.

Παρεμβαίνουν στα γεγονότα. Ανατρέπουν τον σχεδιασμό. Αλλάζουν τις εξελίξεις. Διδάσκουν με το παράδειγμά τους.

 


Ικανοποιούνται με ένα φιλικό χαμόγελο ή ένα εγκάρδιο «ευχαριστώ». Κολακεύονται από ένα «μπράβο» ή μια θερμή χειραψία, δυναμώνουν από την ανάγκη για βοήθεια και από την αποτελεσματικότητα της προσφοράς τους, χαίρονται με την χαρά αυτών που έχουν βοηθηθεί, πλημμυρίζουν καλοσύνη κι ευγνωμοσύνη από την ανιδιοτελή προσφορά τους και την δυνατότητα που έχουν να προσφέρουν, συνεχίζουν να βοηθούν ακόμη κι αν τους περιφρονούν, ενθουσιάζονται από την σκέψη ότι κάνουν το καλό, φουσκώνουν από υπερηφάνεια που είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.

Φωτίζουν με το παράδειγμά τους το διάβα των ανθρώπων. Εμπνέουν το σήμερα και το αύριο κάθε κοινωνίας.

Χάρη στους αφανείς ήρωες, εμείς χειροκροτούμε τους επιφανείς ήρωες.

Σπάνια μιλάμε για τους αφανείς ήρωες. Χρειάζεται όμως. Κάπου – κάπου οφείλουμε να ρίχνουμε τα φώτα της προβολής των προσώπων και σε αυτούς. Στα ανιδιοτελή άτομα που προσφέρουν αθόρυβα, συχνά σε περιβάλλοντα κρύα και σκοτεινά, γεμάτα κινδύνους. Στα ανιδιοτελή άτομα που δίνουν την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε χρονικά ιστορική στιγμή, να προχωρήσουν μπροστά, να πάνε ψηλά, να γίνουν δυνατοί, να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να καταγραφούν ως ιστορικός σταθμός.

Χρειάζεται να τους θυμόμαστε, όχι για να τους συγχαρούμε δημόσια, ούτε για να τους επαινέσουμε ή να τους βραβεύσουμε, αλλά για να δυναμώσουμε την πίστη τους σε αυτό που κάνουν και να παραδειγματιστούμε κι εμείς από αυτό που κάνουν.

Οι αφανείς ήρωες, αξίζουν περισσότερο από κάθε άλλον την προσοχή μας, την στήριξή μας, την αγάπη μας. Οι αφανείς ήρωες, είναι οι μη αναγνωρισμένοι ήρωες κάθε κοινωνίας, σε κάθε εποχή. Τα επιτεύγματά τους και η γενικότερη συνεισφορά τους είναι εξίσου ανεκτίμητης αξίας, όσο και των επιφανών ηρώων.

 

Αλήθεια, έχει καταγραφεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, η συνεισφορά αφανών ηρώων που υπήρξαν η αφορμή για την αλλαγή της ροής της παγκόσμιας ιστορίας; Ασφαλώς και έχει καταγραφεί. Ελάχιστες ίσως φορές, αλλά έχει καταγραφεί. Αξίζει να δούμε μια συγκλονιστική περίπτωση εξ αυτών.

Η ανακάλυψη μιας νέας απέραντης ηπείρου, πέραν του ατλαντικού, έκανε το όνομα του εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου γνωστότατο στα πέρατα του κόσμου. Ελάχιστοι όμως άκουσαν ποτέ το όνομα των αδελφών Pinzon και πιθανόν κι εσύ ο αναγνώστης αυτού του άρθρου, ίσως να μην το άκουσες ποτέ στην ζωή σου.

Οι αδελφοί Pinzon, Ισπανοί έμπειροι ναυτικοί και έμποροι, εργαζόμενοι πάντοτε με ζηλευτή μέθοδο και πειθαρχία, που είχαν αναπτύξει μέσα τους σε μεγάλο βαθμό ένα εμπνευσμένο, διορατικό πνεύμα που προέβλεπε την ανακάλυψη μιας μεγάλης νέας ηπείρου, έμειναν και εξακολουθούν να παραμένουν οι αφανείς ήρωες. Χωρίς αυτούς όμως, χωρίς τα όνειρά τους, την πίστη τους και βεβαίως τα χρήματά τους, είναι πιθανόν ακόμη και σήμερα η απέραντη Αμερική να ήταν άγνωστη και η ιστορία του κόσμου να ήταν εντελώς διαφορετική.

Στο δέκατο πέμπτο αιώνα, οι βασιλείς της Ισπανίας, Φερδινάνδος Β’ της Αραγωνίας και Ισαβέλλα Α’ της Καστίλης, άκουσαν προσεκτικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ρομαντικού και ονειροπόλου εξερευνητή, που άκουγε στο όνομα Χριστόφορος Κολόμβος. Όμως, για αδιάφορους προς εμάς λόγους, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την υλοποίηση των σχεδίων του. Δεν χρηματοδότησαν εξ αρχής τα σχέδια του Χριστόφορου Κολόμβου. Δεν πείστηκαν για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Έτσι το όνειρο, έμεινε όνειρο, κυρίως γιατί δεν κατάφερε ο έμπειρος θαλασσοπόρος να πείσει τους βασιλείς. Συνέπεια αυτού ήταν η τρομερή απογοήτευση που ακολούθησε και συγκλόνισε τον εξερευνητή, που ασφαλώς, δεν μπορούσε να ξεκινήσει το ταξίδι αυτό χωρίς τα απαιτούμενα χρήματα. Μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε το ψυχικό τραύμα που δημιουργήθηκε στον ρομαντικό και ονειροπόλο Ιταλό εξερευνητή. Τα όνειρά του, τα μεγάλα του σχέδια, βρίσκονταν τώρα στο χείλος του γκρεμού, έτοιμα να γίνουν μύρια όσα κομμάτια. Παρά τρίχα και το απίθανο εκείνο όνειρο, θα διαλυόταν ως εξωφρενικό, ως ακατόρθωτο, ως σύλληψη ενός τρελού μυαλού. Παρά τρίχα ! . . .

Δύο ασήμαντοι, κοινοί άνθρωποι που ήταν γνωστοί για την ναυτοσύνη τους και τις εμπορικές τίμιες δραστηριότητές τους, οι αδελφοί Pinzon και ιδιαίτερα ο Martin Alonso, πίστεψαν τον Χριστόφορο Κολόμβο, τον εμπνευσμένο εξερευνητή και έσπευσαν να τον βοηθήσουν στα σχέδιά του, παραχωρώντας του, όλα τ’ απαιτούμενα χρήματα, για την εξερεύνηση του νέου κόσμου.

Έτσι, με την πίστη τους και την διορατικότητά τους, με τον ενθουσιασμό τους και τα χρήματά τους, χωρίς τίτλους και τιμές, συνέτειναν στην πραγματοποίηση ενός εμπνευσμένου ονείρου. Στην ανακάλυψη μιας νέας απέραντης ηπείρου. Αφανείς, άγνωστοι, οπισθοφυλακή, αλλά ήρωες.

Οι αδελφοί Pinzon, έμειναν και θα παραμείνουν στο διηνεκές οι άγνωστοι άνθρωποι, οι απλοί και φιλήσυχοι ναυτικοί και έμποροι, οι αφανείς ήρωες στην ανθρώπινη κοινωνία και στην παγκόσμια ιστορία.

Πόσοι όμως άλλοι αφανείς ήρωες, σαν τους αδελφούς Pinzon δεν σκεπάστηκαν με την πάχνη του χρόνου και την ζηλοτυπία ή την μοχθηρία των ανθρώπων;

Αφανείς ήρωες έζησαν και πριν και μετά τους αδελφούς Pinzon. Στην σημερινή μας σύγχρονη εποχή, αν ερευνήσουμε, θα βρούμε αναρίθμητους αφανείς ήρωες, υποστηρίζοντας προεδρικές θέσεις, πολιτικά αξιώματα, υποστηρίζοντας την έρευνα, την επιστήμη, την φιλανθρωπία, την εκπαίδευση, το εμπόριο, την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό και γενικότερα κάθε καλό και άξιο που χρειάζεται η κοινωνία και η ανθρωπότητα γενικότερα. Όλοι αυτοί οι αφανείς ήρωες, είναι ταπεινοί με υψηλό φρόνημα άνθρωποι, που κρύβονται συνεχώς πίσω ή κάτω από την ανωνυμία. Είναι οι μοχλοί, οι ενθαρρύνοντες, οι σπρώχνοντες και βοηθούντες εκ των όπισθεν, οι εμπνέοντες τον ζωγράφο, τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον εργοστασιάρχη, τον μεγαλέμπορα, τον πολιτικό αρχηγό, τον βουλευτή, τον πρόεδρο, τον επικεφαλής, τον στρατηγό, τον αθλητή, τον μαθητή, τον συνάνθρωπο με αναπηρία, κ.α.

Πόσοι αφανείς ήρωες σήμερα δεν είναι υπεύθυνοι για την γραφή ιστορικών λόγων / ομιλιών των προέδρων των δημοκρατιών, των πρωθυπουργών, των πολιτικών αρχηγών των κομματικών παρατάξεων, τους οποίους οι εκφωνήσαντες λανσάρουν για δικούς τους και έτσι παίρνουν μια επίζηλη θέση στην ιστορία των λαών;

 

Ζούμε σε μια κοινωνία προβολής και επιβολής προτύπων.

Μάθαμε να αγαπάμε τους ήρωές μας, είτε πρόκειται για αθλητές που διακρίθηκαν με σκληρή δουλειά και έντιμο αγώνα, είτε για πολιτικούς που καταξιώθηκαν με την προσωπικότητά τους και το έργο τους, είτε για ανθρώπους του καθήκοντος που δεν δείλιασαν μπροστά στον κίνδυνο και έδρασαν αποτελεσματικά, είτε για επικεφαλής κοινωνικών ομάδων που σε κρίσιμες στιγμές έθεσαν τις ανάγκες των πολλών πάνω από τις ανάγκες των ολίγων, είτε για επιχειρηματίες που είδαν μπροστά, μακριά και τόλμησαν να επιχειρήσουν έξω από τα ασφαλή και καθιερωμένα, είτε για στρατιωτικούς που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία υπερασπίστηκαν τα όσια και ιερά.

Δεν μάθαμε όμως να αναγνωρίζουμε πίσω από τους επιφανείς ήρωες, τους αφανείς ήρωες, αυτές τις ξεχωριστές προσωπικότητες που κάνουν το καλό χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση, με μοναδική τους ικανοποίηση την ηθική ικανοποίηση, την ψυχική τους ηρεμία, την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό.

Και αυτούς τους ήρωες πρέπει να αναγνωρίζουμε, πρέπει να επαινούμε και να χειροκροτούμε ως κοινωνία. Γιατί από τους αφανείς ήρωες, αθόρυβα, αναδεικνύεται ο ισχυρός νους, η φιλεύσπλαχνη καρδιά, η άπειρη ψυχή, η ανιδιοτελής προσφορά, η αληθινή αγάπη, το άξιο και το δίκαιο, το καλό και το ωφέλιμο, το επίτευγμα και το ακατόρθωτο.

Αλλά οι αφανείς ήρωες δεν είναι αφανείς από τον Θεό, δεν είναι αφανείς από την κοινωνία, δεν είναι αφανείς από την αγωνία, από τον πόνο, από την θλίψη, από την χαρά, από την ευτυχία, από την καθημερινότητά μας, . . .

Οι αφανείς ήρωες είναι αφανείς από την μικρότητά μας, την αχαριστία μας, την ζηλοτυπία μας.

Οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να αναμένουμε απ’ τους συνανθρώπους μας, επαίνους ακόμη και για την πιο ασήμαντη προσφορά μας, μια επίσημη αναγνώριση για κάποια μικροϋπηρεσία που προσφέραμε, φθάνοντας μέχρι του σημείου και να απαιτούμε ακόμη. Αξιώνουμε από τους άλλους, για τον εαυτό μας τα ωραιότερα επίθετα που θα έπρεπε να δίδονται μόνο στους αληθινούς ήρωες, που ανδραγάθησαν τόσο στον πόλεμο, όσο και σε ειρηνικά έργα, προσφέροντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και στην πατρίδα μας και στον συνάνθρωπό μας.

Ο κάθε ένας μας όμως ξεχωρίζει μέσα στην κοινωνία, μέσα στον χρόνο, μέσα στην ιστορία, τόσο, όσο η προσωπικότητα του καθενός το επιτρέπει. Άλλων η προσωπικότητα ορθώνεται και ακτινοβολεί, άλλων μόλις διακρίνεται ανάμεσα στις σκιές και άλλων χάνεται εντελώς. Η ατομική αξία του καθενός, διαπαιδαγωγείται και τρέφεται από την υπέρτατη θυσία, τον ηρωισμό, την ανιδιοτελή προσφορά και την αγόγγυστη βοήθεια, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Ανιδιοτελής αγάπη, ακλόνητη πίστη, δυνατή θέληση, ελπίδα, συμπάθεια και σύνεση, αλήθεια κι ενθουσιασμός, φιλία κι ελευθερία, λογική και πράξη, ευσυνειδησία και αμεροληψία, τόλμη και αυτοθυσία, αποτελούν βασικές αρετές και κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των αφανών ηρώων.

Αν αναρωτιέται ο αναγνώστης ποιοι είναι οι αφανείς ήρωες σήμερα και που βρίσκουμε τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, θα προσπαθήσουμε μαζί να τους εντοπίσουμε νοερά, προσδιορίζοντας τον ρόλο τους και την αποστολή τους.

Αφανείς Ήρωες :

είναι οι Άνθρωποι που προσφέρουν τα παλιά τους ρούχα, καθαρά και σιδερωμένα, στην εκκλησία, στον Δήμο, στην εθελοντική οργάνωση, για να ντυθούν οι άποροι, οι άστεγοι, οι πληγέντες από μια καταστροφή

είναι οι Άνθρωποι που προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας στο κοινωνικό παντοπωλείο της γειτονιάς τους ή φάρμακα που δεν χρειάζονται άλλο, στο κοινωνικό φαρμακείο, για τους απόρους

είναι οι Άνθρωποι που προσφέρουν φαγητό ζεστό από το φαγητό τους σε άπορους, σε άστεγους ή / και αυτοί που μαγειρεύουν για τα συσσίτια της εκκλησίας, του Δήμου, για τους απόρους, τους άστεγους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες

είναι οι Άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για την διάσωση ανθρώπων, για την φροντίδα των πληγέντων από καταστροφές ή ατυχήματα, για την ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη

είναι οι Άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για την προστασία της φύσης, της άγριας πανίδας, της προστασίας των δασών από πυρκαγιές, της προστασίας των θαλασσών από την ρύπανση

είναι οι Άνθρωποι που προσφέρουν μια ζεστή κουβέρτα στους άστεγους, που τους παρέχουν μια προσωρινή στέγη στις παγερές νύχτες, που τους δίνουν την δυνατότητα ενός μπάνιου και μιας καινούργιας αλλαξιάς ρούχων

είναι οι Άνθρωποι που προσφέρουν χρήματα από το υστέρημά τους ή / και διενεργούν εράνους για να πάει στο εξωτερικό να χειρουργηθεί ένα παιδάκι με καρκίνο ή να σωθεί ένας συνάνθρωπός μας από μια ανίατη ασθένεια

Αφανείς Ήρωες :

είναι οι Εθελοντές Αιμοδότες, που με την ανιδιοτελή προσφορά αίματος σώζουν την ζωή ενός θύματος τροχαίου ατυχήματος ή βοηθούν στην επιβίωση ενός συνανθρώπου μας κατά την διάρκεια ενός χειρουργείου

είναι οι Γονείς ενός αδικοχαμένου παιδιού από ατύχημα, που βρίσκουν την δύναμη και δωρίζουν τα ζωτικά όργανα του παιδιού τους σε πάσχοντες συνανθρώπους μας για να ζήσουν αυτοί μια αξιοπρεπή ζωή

είναι οι Φροντιστές των ατόμων με αναπηρία και των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, που αγόγγυστα υπομένουν για χρόνια και προσαρμόζουν την ζωή τους ώστε να συμβαδίζει με τους ανθρώπους που φροντίζουν

είναι οι Τηλεφωνητές των τηλεφωνικών κέντρων των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης και των οργανισμών βοήθειας, που ακούν την αγωνία μας, τον πόνο μας, το πρόβλημά μας, το ατύχημα, την απειλή και κινητοποιούν άμεσα τον μηχανισμό ασφάλειας και προστασίας και μας κατευθύνουν με οδηγίες σωτήριες για την ζωή μας

είναι οι Πολύτεκνοι Γονείς, που με θυσίες καθημερινές αγωνίζονται να μεγαλώσουν και αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους, ενάντια στην στέρηση, στην ανεργία, στην κυβερνητική απαξίωση

είναι οι Ξεναγοί των πολιτιστικών μας μνημείων, ταγοί ενός ένδοξου τομέα ευθύνης, με άριστες γνώσεις ιστορίας, πολιτισμού, ξένων γλωσσών, επιφορτισμένοι να μεταδίδουν το αρχαίο πνεύμα, κάλος, πολιτισμό, στα πέρατα της οικουμένης

είναι οι Χορηγοί των οικονομικά αδύναμων αθλητών, φοιτητών, επιστημόνων, οικογενειών, που στηρίζουν με πάθος κάθε βήμα προόδου, κάθε επίτευγμα, κάθε διάκριση, κατακτώντας την κορυφή σε κάθε τομέα

είναι οι Συνάνθρωποί μας που με γενναιότητα και αυτοθυσία σώζουν τους συνανθρώπους τους που επιβίωσαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών, από ναυάγια, από τροχαία ατυχήματα, αψηφώντας απειλές και κινδύνους

είναι οι Μεταφραστές και οι Διερμηνείς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που αμισθί συντρέχουν στις προσπάθειες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα ανήμπορων ανθρώπων

είναι οι Επιστήμονες έξω στην ύπαιθρο, στην Αφρική και αλλού, χωρίς μέσα, χωρίς ανέσεις, χωρίς υποστήριξη, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς ασφάλεια, που πασχίζουν να ανακαλύψουν το φάρμακο που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί

είναι οι Νοσηλεύτριες και οι Νοσηλευτές των χειρουργείων, των επειγόντων περιστατικών, των θαλάμων νοσηλείας και οι Διασώστες των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, που δίνουν μάχη ενάντια στον χρόνο για να υποστηρίξουν την ζωή

είναι οι Τεχνικοί των Πυροσβεστικών Αεροσκαφών, που ενάντια στον χρόνο και στην πίεση του φόρτου εργασίας, πασχίζουν να αποκαταστήσουν κάθε βλάβη, καθιστώντας αξιόμαχο κάθε πτητικό πυροσβεστικό μέσο

είναι οι Ιερείς και οι Μοναχοί των εκκλησιών και των μοναστηριών, που πέρα από τα τυπικά τους λειτουργικά καθήκοντα, διακονούν αθόρυβα το ποιμνίο τους και την κοινωνία με έργο αληθινά φιλάνθρωπο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

είναι οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητές, που μένουν πέρα από το ωράριό τους, τις υποχρεώσεις και τις οδηγίες που έχουν λάβει και βοηθούν υπομονετικά τους αδύναμους μαθητές τους και συμμετέχουν στις δράσεις τους αμισθί

είναι οι Χειριστές και οι Μηχανοσώστες της Πολεμικής Αεροπορίας, που σε ακραίες καιρικές συνθήκες επιχειρούν έρευνα και διάσωση σε στεριά και θάλασσα, σώζοντας αναρίθμητους ανθρώπους από βέβαιο χαμό

είναι οι Αστυνομικοί ή / και οι Λιμενικοί όταν ευρίσκονται εκτός υπηρεσίας, που στον κίνδυνο, στην έκτακτη ανάγκη επεμβαίνουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές

Αφανείς Ήρωες :

Είναι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την μάσκα του χειρουργείου, αφοσιωμένοι να σώσουν τον συνάνθρωπό τους από τον κίνδυνο
Είναι τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την προσωπίδα του κράνους της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, που επεμβαίνουν να επιβάλλουν την τάξη και την ασφάλεια για τους πολίτες

Αφανείς Ήρωες :

είναι ο κάθε Άγνωστος Στρατιώτης, που με αυταπάρνηση και γενναιότητα υπηρέτησε την πατρίδα του και θυσιάστηκε γι αυτή

είναι η κάθε γυναίκα στα μετόπισθεν, μάνα, σύζυγος, αδερφή, που με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα μεταφέρει στις γραμμές πυρός εφόδια και πολεμοφόδια για τους γενναίους στρατιώτες

Είναι πολλοί. Πολλοί περισσότεροι από όσους καταγράφονται ενδεικτικά και μόνον σε αυτό το άρθρο. Ευτυχώς υπάρχουν. Όλοι αυτοί, βρίσκονται πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την κοινωνική αναγνώριση. Και όσο πιο μακριά από την δημοσιότητα και την αναγνώριση βρίσκονται, τόσο πιο κοντά στον ανθρώπινο πόνο, στην ανθρώπινη προσπάθεια παρευρίσκονται, υποστηρίζοντας και συνεισφέροντας.

Αφανής ήρωας υπάρχει σε κάθε οικογένεια, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε κοινωνία. Όσο εύκολα όμως διακρίνουμε τον επιφανή ήρωα της πολιτικής, της επιστήμης, της φιλανθρωπίας, τόσο δύσκολα ξεχωρίζουμε τον αφανή ήρωα της οικογένειάς, της ομάδας, της εργασίας. Η κοινωνία μας πολύ εύκολα βραβεύει τον επιφανή ήρωα και πολύ δύσκολα ανακαλύπτει τον αφανή ήρωα, η συμβολή του οποίου είναι τόσο καθοριστική που πολλές φορές αποτελεί σταθμό και εποχή στην ανθρώπινη εξέλιξη και ιστορία.

Ασφαλώς και δεν «βαφτίζονται» όλοι οι άνθρωποι του καθήκοντος αφανείς ήρωες, ούτε όλοι όσοι είναι εθελοντές είναι αφανείς ήρωες, ούτε όλοι όσοι κάνουν φιλανθρωπίες είναι αφανείς ήρωες.

Οι αφανείς ήρωες διαφέρουν από το σύνολο των επαγγελματιών, των ανθρώπων του καθήκοντος, των εθελοντών, αν και προέρχονται μέσα και από αυτούς, εφόσον λειτουργούν σωστά κι έντιμα, με σοφία κι ανιδιοτέλεια, με δικαιοσύνη και αλτρουισμό, με γενναιότητα κι ευαισθησία για τις ανάγκες των άλλων, πραγματοποιούν αξιέπαινες πράξεις και αποτελούν το ηθικό πρότυπο κάθε κοινωνίας.

Επιπλέον, οι αφανείς ήρωες δεν στερούνται κακουχιών, στερήσεων και απογοητεύσεων. Μια μόνο ρηχή ματιά σε μια κατηγορία αφανών ηρώων που περιγράφεται ανωτέρω, θα μας αποκαλύψει τον πραγματικό τίμημα της προσφοράς τους.

Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε και δημοσιεύθηκε στην Αμερική από τον μη κυβερνητικό οργανισμό για τις σπάνιες γενετικές παθήσεις Global Genes Project, οι φροντιστές των ατόμων με αναπηρία και των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, εξαργυρώνουν την αγάπη τους, την συμπόνια τους, την προσφορά τους, την αυτοθυσία τους, με συναισθηματικές και οικονομικές επιπτώσεις :

Συναισθηματικές Επιπτώσεις των Φροντιστών :
το 72% πάσχει από κατάθλιψη,
το 89% νιώθει άγχος και στρες,
το 64% νιώθει απομονωμένο από φίλους και οικογένεια,
το 97% φοβάται για την εξέλιξη της ασθένειας του πάσχοντα που φροντίζει,
το 87% φοβάται λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης για την πάθηση,

Οικονομικές Επιπτώσεις των Φροντιστών :
το 53% χρησιμοποιεί από τις οικονομίες του για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα του πάσχοντα,
το 37% δανείζεται χρήματα από την οικογένεια ή / και από φίλους για να πληρώσει τα έξοδα του πάσχοντα,
το 23% χρησιμοποιεί αποταμιεύσεις που είχε για τη σύνταξή του για να καλύψει τα έξοδα του πάσχοντα

Παρ’ όλα αυτά οι αφανείς ήρωες των ατόμων με αναπηρία και των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, οι λεγόμενοι «φροντιστές» τους, δεν κάνουν έκπτωση στα αισθήματά τους, ούτε στην προσφορά τους. Ο σύζυγος που είναι φροντιστής στην σύζυγό του που πάσχει από Alzheimer, συνεχίζει να την φροντίζει αγόγγυστα, ακόμη και αν η σύζυγος μπορεί να μην θυμάται ποιος είναι ο σύζυγός της. Είναι κι αυτό, τίμημα των αφανών ηρώων.

Στο εξής λοιπόν, κάθε φορά που χειροκροτούμε τους τιμώμενους ας τρέχει ο νους μας στους ήρωες που κανείς δεν θυμάται και δεν τιμά.