06.12.21

Ασφαλής Δημοσιογραφία στην κάλυψη καταστροφικών συμβάντων

Media and safe disaster coverage
Ασφαλής Δημοσιογραφία στην κάλυψη καταστροφικών συμβάντων

 

Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης

 

Πηγή Φωτογραφίας : https://www.democracynow.org/images/story/53/24853/full_hd/2014-0718_Mohyeldin-2.jpg

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο η βασική κορυφαία εκπαίδευση κάθε επαγγελματία λειτουργού δημοσιογραφίας στην Αμερική, στην κάλυψη καταστροφικών συμβάντων. Εγκλήματα, ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, βιομηχανικά και περιβαλλοντικά ατυχήματα, φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, απαιτούν την παρουσία στο πεδίο, δημοσιογράφων και τεχνικών, για την κάλυψη και διερεύνηση συμβάντων και γεγονότων.


Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες οφειλόμενους κυρίως στο περιβάλλον εκδήλωσης του γεγονότος και στις επικρατούσες συνθήκες. Είναι το ίδιο ευάλωτοι όπως και τα μέλη των ομάδων διάσωσης. Κινδυνεύουν να τραυματιστούν ή να χάσουν την ζωή τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο και πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αλλά και να ενεργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα στα πεδία των καταστροφών. Η άγνοια και η μη τήρηση θεμελιωδών κανόνων ασφάλειας σε ένα ήδη επικίνδυνο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρού ατυχήματος. Εάν τραυματισθεί ή ασθενήσει δημοσιογράφος στο πεδίο, θα επιφορτίσει τις υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας με πρόσθετο βάρος, αποσπώντας τες από την διάσωση των πληγέντων. Το ψυχολογικό φορτίο που επωμίζονται από τις καταστάσεις που βιώνουν και το άγχος από την πίεση της εργασίας έχουν αντίκτυπο στην σωματική τους υγεία και επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητά τους. Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέρα ώστε να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες βλάβης ή απώλειας.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα και στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και Ευημερίας «Be Positive» προσφέρουν για πρώτη φορά στους Έλληνες Δημοσιογράφους και Τεχνικούς μια εξειδικευμένη εκπαίδευση για την ασφαλή κάλυψη των ειδήσεων στα πεδία των ατυχημάτων και των καταστροφών.

 

 

Δήλωσε Συμμετοχή ΤΩΡΑ
Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί Ελλάδος και Κύπρου

 

Υλοποίηση Εκπαίδευσης :
Διάρκεια, 55 ώρες
Μέθοδος, εξ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση, επίλυση σεναρίων και αυτομελέτη
Χρονικό διάστημα, από Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2021 έως Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022
Κόστος συμμετοχής για τα εγγεγραμμένα μέλη του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. : 125,00 €
Κόστος συμμετοχής για τα ΜΗ εγγεγραμμένα μέλη του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. : 195,00 €
Πληροφορίες : info@hellenicinstitute.gr
Δηλώσεις Συμμετοχής : edu@hellenicinstitute.gr
Λήξη Συμμετοχών : 5 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00
Επίπεδο Εκπαίδευσης : Εκπαίδευση Εξειδίκευσης
Φορέας Πιστοποίησης Εκπαίδευσης Εξειδίκευσης : Gatehouse Awards
Τίτλος Εκπαίδευσης Εξειδίκευσης : «Ασφαλής Δημοσιογραφία στην κάλυψη καταστροφικών συμβάντων / Media and safe disaster coverage»
Τίτλος Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης : «Πιστοποιημένος δημοσιογράφος στο πεδίο καταστροφικών συμβάντων / Certified Journalist in the field of Disaster»
Ελάχιστη συμμετοχή υλοποίησης εκπαίδευσης : 25 άτομα

 

 Πηγή Φωτογραφίας : https://i.guim.co.uk/img/media/c13f87edad5c0cbe0ded8fd2abe6773f3f153b4e/0_124_3500_2100/master/3500.jpg?width=1200&height=1200&quality=85&auto=format&fit=crop&s=71eedfa705a2963432253c25bb4c599d

 


Εκπαιδευτικός στόχος :
Οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για την ασφαλή κάλυψη συμβάντων και γεγονότων σε πεδία ατυχημάτων και καταστροφών τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Σε όλες τις φάσεις της κάλυψης από την έναρξη ως και την ολοκλήρωση, θα εστιάσουμε στην αυτοπροστασία και την αυτοφροντίδα καθώς και στην αλληλεπίδραση με τους πληγέντες και τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Κύριες Ενότητες Εκπαίδευσης :
Βασικές έννοιες και ορισμοί
Το μεταβαλλόμενο πεδίο των συμβάντων
Οι εμπλεκόμενοι και η ψυχολογία τους
Η επικινδυνότητα στο πεδίο των συμβάντων
Επιχειρήσεις πεδίου και διοίκηση επιχειρήσεων
Βασική προσωπική προετοιμασία ασφάλειας (σωματική και ψυχολογική)
Επιχειρώντας ασφαλής
Φόβος και πανικός εν ώρα εργασίας σε καταστροφή
Λήψη απόφασης υπό πίεση
Αυτοφροντίδα και αυτοπροστασία
Αντιμετώπιση τραύματος
Ατομικός εξοπλισμός και ατομικό φαρμακείο
Μετατραυματικό στρες και ψυχική ανθεκτικότητα
Η συμβολή του ειδικού ψυχικής υγείας
Προετοιμάζοντας την επόμενη αποστολή

Προϋποθέσεις Συμμετοχής :
Για την συμμετοχή σου στην εκπαίδευση απαιτούνται :
Υποβολή αίτησης συμμετοχής
Υποβολή αποδεικτικού κατάθεσης κόστους συμμετοχής
Αποδοχή και τήρηση των όρων συμμετοχής στην εκπαίδευση
Πρόσβαση στο διαδίκτυο
Κατοχή ταυτοποιημένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ηλικία 18 ετών και άνω
Εν ενεργεία δημοσιογραφική ιδιότητα

Διδάσκουν καταξιωμένοι, με πολυετή διεθνή εμπειρία εκπαιδευτές της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας, της διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών και της ψυχολογίας.

Παρασκευάς ΒΕΡΩΝΗΣ (MSc), Safety & Security Consultant, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Certified Instructor for Safety& Security, Επιθεωρητής Ασφάλειας - Πυρασφάλειας & Ποιοτικού Ελέγχου, Μέλος Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τ. Επιστημονικό Μέλος Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας, τ. Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Τεχνικών Ασφάλειας Ελλάδος, HCDMI member, Author.

Αναστάσιος ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΣ (CMCS), Crisis Management Certified Specialist, Certified Disaster Manager, Certified Instructor Trainers for disaster management, crisis management, leadership, HCDMI Managing Director, Author.

Ελισάβετ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (MSc), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας Be Positive, Εργασιακή Ψυχολόγος, Executive Coach, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Ψυχολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου.

Σπυρίδων ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ (SM C RA), Security Manager - Criminologist Researcher - Author, Certified Confidentiality Officer / CCO, Business Espionage Controls and Counter Measures Association, Security Director PCS2, BECCA Instructor R.N.2109, Ενεργός Εκπαιδευτής και επί τιμή Μέλος Ακαδημαϊκού Επιτελείου Πολυεθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ειρήνης ΓΕΕΘΑ - ΝΑΤΟ - OSCE - OHE (H.MPSOTC Army.GR), HCDMI member, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επί ειδικών απαιτήσεων ασφάλειας και προστασίας, επιχειρήσεων & οργανισμών του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.Κ.Α., Author.

 

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας Be Positive στοχεύει σε δράσεις που αφορούν στην προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας και απευθύνεται σε ευπαθείς / ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Στους βασικούς στόχους του είναι η υποστήριξη περιφερειών, δήμων και συλλογικοτήτων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των ομαδικών και φυσικών καταστροφών.

 

Με το κύρος και την αξιοπιστία του
Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών

Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ